Skip to main content

Výrobce měřidel průtoku od roku 1992

Měřicí trať se segmenovou clonou DN 50 až DN 1400

Měřicí trať je kompletní sestava tvořená segmentovou clonou s přímými úseky potrubí na její nátokové i odtokové straně. Konstrukčně je rozdělena na tři úseky: část vstupní, ve které dochází k uklidnění protékající tekutiny, dále měřicí (segmentová clona) a část výstupní.

Potrubní úseky měřicí tratě splňují všechny podmínky tvarové a geometrické přesnosti definované normou ČSN 25 7711, jež se vztahují na základní provedení měřící tratě specifikované v certifikátu o schválení typu. Dělení měřicí tratě na jednotlivé úseky umožňuje kontrolu při údržbě nebo následném ověřování měřidla.

Clonový kotouč je pečlivě vycentrován mezi přírubami jednoduchým konstrukčním uložením. Pro odběry diferenčního tlaku mohou být použity pouze přírubové odběry tlaku. Vývody diferenčního tlaku jsou po dohodě s odběrateli vždy uzpůsobeny nejrůznějším variantám připojení primárního prvku k měřicímu okruhu.

Měřicí trať se segmentovou clonou se vyrábí v rozsahu jmenovitých světlostí vnitřního průměru potrubí D 50 mm až D 1400 mm. Rozsah použití segmentové clony je pro poměr zúžení clony β2 = S0/S1, 0,05 až 0,80.

Měřicí trať se segmentovou clonou ve světlostech D 50 mm až D 1400 mm je standardně vyráběna s přímými úseky potrubí v délkách 5D „před“ clonou a 2D „za“ clonou. Potrubní úsek před segmentovou clonou je vyráběn jako dělený. Standardně se skládá z úseku o velikosti 2D a navazujícího potrubního úseku o velikost 3D. Procesní připojení měřicí trati je standardně na obou koncích přípravou na svar, po dohodě s odběrateli může být přírubové, včetně spojovacího materiálu a těsnění.

Pro výrobu měřicí tratě je nejčastěji používána uhlíková nebo nerezová ocel. Kotouč segmentové clony je standardně zhotovován z nerezové oceli.

Měřicí trať s centrickou clonou je vyráběna buď jako pracovní měřidlo nestanovené, nebo jako stanovené měřidlo s metrologickým ověřením při dodržení technických údajů a podmínek uvedených v příslušném certifikátu o schválení typu. Výrobu měřicí tratě se segmentovou clonou lze dohodnout i s prodlouženými přímými úseky potrubí, možné je i obousměrné měření průtoku. Měřící trať v provedení jako pracovní měřidlo nestanovené lze vyrobit i v jiných konstrukčních provedeních, než jak je uvedeno výše.

Měřicí trať se segmentovou clonou může být zabudována ve vodorovném nebo šikmém potrubí. Měřící trať musí být zabudována do potrubí v souladu s ČSN 25 7711.

Výhodou segmentové clony je její vysoká přesnost měření srovnatelná s clonou centrickou a také minimální požadavky na přímé úseky potrubí „před“ a „za“ clonovým kotoučem. Značnou výhodou je také její plnoprůtočnost. Tvar průtočného průřezu clony je kruhová úseč, což umožňuje strhávání nánosu pevných usazenin i odtok ropných a dehtovitých zplodin v místě měření.

Měřicí trať se segmentovou clonou | Meter tube with segmental orifice plate


Příbuzné produkty, doplňky a příslušenství